VIDEO


 

 PRESS

FullSizeRender(2)FullSizeRender(3)


 

Desire

Dansgroep Dance In Art onder leiding van Martine van Santen laat mij in ontroering achter. Met hun krachtige persoonlijkheden houden zij ook in dit meer abstractere werk de hele zaal in hun greep. Ze doen dit met uitstekend beheerste, rustige bewegingen en de moed om stil te staan, niks te doen en bewegingen in alle rust en zachtheid te herhalen. Op klassieke muziek bewegen de danseressen zich op organische, bijna dierlijke wijze voort. Het ene moment sierlijk en statig als zwanen, het andere moment glijden ze als slangen over elkaar heen. In de kleinste beweging, eisen zij de aandacht op. Doordat de groep tijdens solo’s en duetten vooral stil staat, hoeven duet koppels en solisten niet om de aandacht te vechten. Dit straalt respect uit en geeft ook de kijker rust.

Opnieuw cultiveert de groep de kracht van het vrouwelijke door de combinatie van kracht en zachtheid. Ze maken zachtheid sexy door zich extreem buigzaam en vloeiend voort te bewegen en in en over elkaar heen te klimmen. Met de pure wijze waarop de dansers dansen en het gemak waarmee ze technisch hoogstaande liften en sprongen uitvoeren, houden ze de aandacht moeite-loos vast.
De choreografie is adembenemend en dynamisch. De kracht van Dance In Art zit ‘m in de moed om van de meest simpele houdingen, zoals stilstaan met de hoofden op elkaars schouders, het verlangen van elke bezoeker te raken. Dance in Art is één organisme dat danst vanuit het hart.

R O N A  L A N E- DANCEPHOTOGRAPHY -DANCE IN ART HAARLEM-25-2

Expectations

Alleen al voor de dansgroep Dance in Art met hun dans Expectations raad ik mensen aan om een kaartje te kopen. De enige groep die op 12 oktober weer te zien is, laat je achter met een gelukzalig gevoel dat je als vrouw trots mag zijn op wie je bent. Door uitstekende techniek en de cultivering van het vrouwelijk lichaam in combinatie met guitige, eigenwijze bewegingen, schept de groep een sfeer van totale zelfacceptatie. Je gaat meteen van de dansers houden, die stuk voor stuk voor hun eigen identiteit staan.

R O N A  L A N E- DANCEPHOTOGRAPHY -DANCE IN ART HAARLEM-3-2

 

Het duet van de twee hoofdroldanseressen is adembenemend mooi uitgevoerd. Ook weer een resultaat van hoogstaande techniek en karakter. Deze groep combineert kwaliteit en creativiteit met het doodnormale wat hen als groep en individuen onweerstaanbaar aantrekkelijk maakt. Qua muziek hadden ze geen betere keuze kunnen maken dan voor een heerlijke traktatie van Nina Simone.

Door: Johanna Nolet

Foto door Janetta Verheij

 


 

 

PRESS RELEASE

Martine Elizabeth van Santen Honored for Excellence in Choreography

Ms. van Santen wears many hats as the artistic and business director of Dance in Art

HAARLEM, NETHERLANDS, September 9, 2014, Martine Elizabeth van Santen, Artistic and Business Director of Dance in Art has been recognized for showing dedication, leadership and excellence in choreography and business management.

Ms. van Santen has 10 years of experience in choreography, having recently become the artistic and business director of Dance in Art. As an organizational expert, she juggles many tasks, from serving as the artistic director and choreographer of the studio, as well as overseeing scheduling, handling finances and teaching.

Looking back, Ms. van Santen attributes her success to her education and her experiences working in the Netherlands, United Kingdom and New York. She became involved in her profession through a natural chain of events stemming from her prior experiences in the field. Since graduating with her bachelor’s degree, she has worked as a dancer, choreographer and teacher for several freelance art projects and modern ballet companies. In 2006, she became the artistic director of the Contemporary Dance Company, ‘Dansgroep Haarlem,’ and in 2008 she was appointed as the European development coordinator and assistant to the director with the New English Contemporary Ballet.

Ms. van Santen received a Master of Education in Arts from the University of Applied Sciences at Utrecht School of the Arts in 2012, as well as a Bachelor of Performing Arts in contemporary dance and choreography from the Northern School of Contemporary Dance, where she graduated with honors in 2004. She was recently inducted into Worldwide Branding and also maintains affiliation with the International Dance Counsel. In years to come, Ms. van Santen would like to expand the company and incorporate different types of art into the company’s performances.

For more information about Dance in Art, visit http://www.danceinart.nl.

Ellen Campbell

Director, Media Relations


 

Dance in Art (DiA) houdt audities

18-08-2014

Dance in Art Haarlem houdt audities voor het jeugdgezelschap, het Dance Research & Mentorship programma en de Junior Company. Voor het nieuwe seizoen hebben zij nog een aantal plekken beschikbaar voor professionele dansers en voor het jeugdgezelschap hebben zij nog plek voor amateurs.

Dance in Art

Audities voor amateurs

DiA Jeugdgezelschap zoekt dansers van 12 tot en met 21 jaar voor DiA’s dansproductie in december 2014. Je repeteert voor drie maanden bij DiA jeugdgezelschap samen met de professionele dansers van Dance in Art voor een voorstelling in december. Wil je meedoen aan de auditie dan kun je je aanmelden via de website van DiA.

Audities voor professionals

Dance in Art heeft ook nog een aantal plekken beschikbaar voor het Dance Research & Mentorship programma en de DiA Junior Company. Voor aanmelden en meer informatie kijk je op de website van DiA.

Wat is Dance in Art?

Dance in Art is een private opleiding voor dans-, kunst en performance training. De deelnemende dansers komen uit verschillende delen van de wereld en vormen samen een groep met verschillende achtergronden. Dance in Art werkt interdisciplinair toe naar verschillende kunstprojecten en voorstellingen. DiA heeft programma’s vanaf twaalf weken tot een heel jaar waarin er techniek training gegeven wordt, maar bijvoorbeeld ook individuele coaching, compositie en choreografie. Ook heeft DiA het jeugdgezelschap, waar voorstellingen gemaakt worden waarin dans, fysiek theater en beeldende kunst gebruikt worden en er een samenwerking is tussen professionals en amateurs.

 


 

Nieuwe academie voor dans-, kunst en performance training

03-07-2014

Nieuwe academie voor dans-, kunst en performance training

Foto door Anique Bosch

Beginnen in Haarlem en dansers van buiten de stad aan je binden. Dat doet Dance in Art (DiA), een private opleiding voor dans-, kunst en performance training. De deelnemende dansers komen uit allerlei delen van de wereld, zoals Amerika, Italië, Hongarije, Griekenland, Australië en Nieuw Zeeland. Zij vormen samen een groep met verschillende culturele en artistieke achtergronden. Het samenwerken met internationale dansers zorgt voor inspiratie, nieuwe creativiteit en biedt veel mogelijkheden voor de ontwikkeling van de Haarlemse cultuursector.

Begin Dance in Art

Vorig jaar september begon Martine van Santen met Dance in Art aan het Energieplein in Haarlem. Met als doel opkomende professionele dansers te ondersteunen bij het opzetten van een professionele carrière en daarnaast de waardering voor de kunsten te vergroten binnen de Nederlandse samenleving.

Martine van Santen (1982, Heemstede) behaalde in 2004 haar BA (with Honours) in Moderne Dans, Bewegingswetenschappen en Choreografie aan de Northern School of Contemporary Dance, Leeds University in Engeland. In 2012 behaalde zij haar master titel voor de opleiding Master of Education in Arts aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. De methode ontwikkeld tijdens de Master opleiding heeft geleid tot het oprichten van Dance in Art.

Interdisciplinaire kunstprojecten

Nieuwe academie voor dans-, kunst en performance training

Foto door Martine van Santen

De dansprofessionals van DiA ondergaan een interdisciplinaire aanpak. Het is belangrijk dat de dansers zich breed ontwikkelen. Het werken met verschillende kunstvormen vindt plaats binnen de context van de dans en wordt zichtbaar in de vorm van kunstprojecten en voorstellingen. DiA heeft programma’s in duur variërend van twaalf weken tot een vol jaar. Gericht op intensieve techniek training, individuele coaching, compositie en choreografie, aangevuld met lessen zoals o.a. fotografie, conceptuele kunst, kunstmanagement en auditietraining.

Om de relatie tussen professionals en amateurs te stimuleren begint DiA in september met het DiA Jeugdgezelschap. Dit gezelschap zal voorstellingen maken waar dans, fysiek theater en beeldende kunst samen komen. Het Jeugdgezelschap is speciaal gecreëerd voor jongeren van 11 tot en met 19 jaar en zij zullen zij aan zij werken met de professionele dansers en kunstenaars van Dance in Art.

Meer informatie is er te vinden op www.danceinart.nl of door een email te sturen naar info@danceinart.nl


21 Februari 2014
Haarlems Dagblad, Door Jaap Timmers

Haarlem verrijkt met dansacademieIMG_3314

HAARLEM – Beginnen in Haarlem en dansers van buiten de stad aan je binden. Dat doet Dance in Art (DiA), een private opleiding, momenteel. Sterker nog, er studeren tot nog toe voornamelijk buitenlandse dansers. Het Nederlandse dansklimaat werkt als een magneet op wereldwijd talent en dat komt mede door de uitstraling van het beroemde Nederlands Dans Theater, vertelt grondlegger en choreograaf Martine van Santen.

‘Ik vind het belangrijk dat dansers zich breed ontwikkelen’

Van Santen, afkomstig uit Heemstede, volgde dans- en choreografieopleidingen onder meer in Leeds en New York. In 2003 werd zij geselecteerd voor de prestigieuze Martha Graham School in New York. Zij keerde in 2010 terug naar Nederland en behaalde een master in Utrecht. Van Santen specialiseerde zich in combinaties van dans met andere culturele uitingen, zoals beeldende kunst en literatuur. Ook nieuwe geletterdheid speelde een rol in haar vorming. Haar afstudeerproject heette ‘Ontspring de dans – Jongeren met gedragsproblemen in beweging’.

Werken met jongeren inspireerde Martine van Santen tot de oprichting van een op Haarlemse talenten gericht jeugdgezelschap, dat vanaf september 2014 voorstellingen gaat geven op het gebied van dans, theater en beeldende kunst. Het concept is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 11 tot en met 19 jaar. DiA geeft een introductiecursus, waarin jonge mensen kennis maken met aanpak en repertoire. Dit acht lessen omvattende programma begint 3 maart en duurt tot 25 april.

Multidisciplinair

De dansprofessionals ondergaan diezelfde multidisciplinaire aanpak. ,,Ik vind het belangrijk dat zij zich breed ontwikkelen”, zegt Van Santen. ,,Dat betekent bezig zijn met kunst, fotografie en creatief schrijven. Momenteel zijn ze aan de slag met conceptuele kunst en vormen. Concreet: het verwerken van metaaldraad in kostuums.” Dit alles moet eraan bijdragen dat zij zelfbewuste en ook zelfkritische artiesten worden, die zich een sterke positie in de danswereld verwerven.

DiA heeft programma’s in duur variërend van twaalf weken tot een vol jaar. Gericht op intensief trainen, individuele coaching en repertoire van het Nederlands Dans Theater. Maar ook auditietraining, compositie en choreografie, professionele fotografie, video, engagement en management komen aan bod. Daarnaast biedt DiA korte, vierweekse trainingen aan.

Locate this article here: Haarlems Dagblad Article 

http://www.haarlemsdagblad.nl/